O nama

Forum mladih pisaca je grupa crnogorskih pisaca mlađe generacije, osnovana u februaru 2015. godine u okviru književnog programa JU KIC Budo Tomović, u Podgorici. Od tada djeluje kao književni kružok, u kojem je danas jedanaest aktivnih članova – uglavnom pisaca i spisateljica koji su od početka u grupi i koji su je formatirali (Jana Radičević, Barbara Delać, Luka Boljević, Nikola Ćorac, Nataša Gudelj, Milena Radević, Marko Stanojkovski), kao i onih koji su se kasnije pridružili Forumu (Anđela Bulajić, Milica Bošnjak, Stefanija Brčić). Rad grupe koordinira urednica književnog programa u KIC-u, Valentina Knežević. 

Pored individualne osobenosti i raznolikosti književnog izraza, već nakon nekoliko prvih godina rada grupe, njeni autori, kao i njihovo zajedničko pojavljivanje na sceni označeni su kao dio novog talasa crnogorske književnosti, uz isticanje originalnosti i estetske vrijednosti njihovog stvaralaštva. 

Inicijativa o osnivanju Foruma u KIC-u pokrenuta je usljed prepoznate potrebe da daroviti mladi ljudi koji pišu dobiju određeni vid institucionalne podrške i svojevrsnu stimulaciju na putu svog stvaralačkog razvoja i književne afirmacije. Tako je otvoren prostor književnog djelovanja za novu generaciju koja želi da se literarno izrazi, na novi način i na nove teme, i u odnosu na tradiciju i na svoje savremenike. Gotovo osam godina grupa se u prostorijama KIC-a sastaje, diskutuje o svojim pjesmama i pričama, organizuje javne nastupe, i na kraju svake godine, u godišnjim zbornicima Foruma, uz profesionalno recenziranje, objavljuju svoje radove. 

Do sada je objavljeno osam zajedničkih knjiga.

Snimljen je i kratki dokumentarni film o Forumu Put kroz lavirint čiji je producent Nataša Perunović-Mugoša.

15. februara 2022. Forum mladih pisaca proslavio je svoj 7. rođendan u vidu zajedničkog čitanja poezije na kojem su pored članova grupe: Barbare Delać, Luke Boljevića, Jane Radičević, Nikole Ćorac, Nataše Gudelj, Milene Radević, Marka Stanojkovskog, Milice Bošnjak, Anđele Bulajić, Nejre Belegu i Stefanije Brčić, kao gosti programa učestvovali i mladi pisci iz zemlje i regiona: Slađana Kavarić Mandić, Nikola Nikolić, Milo Masoničić, Marija Dragnić, Ilija Đurović, Slobodan Ivanović, Maša Seničić, Srđan Gagić, Ognjen Aksentijević, Vigor Vukotić, Lana Bojanić, Monika Herceg, Natalija Milovanović i Tanja Božić.

17. februara 2020. Forum mladih pisaca proslavio je svoj 5. rođendan u vidu poetsko-scenskog performansa Smetnje, prekid, test. Scenario je priredila Jana Radičević, a ton i svjetlo Dražen Milić. Učestvovali su: Barbara Delać, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Milena Radević i Martina Medenica.

17. februara 2019. Forum mladih pisaca proslavio je svoj 4. rođendan u vidu muzičko-poetskog performansa uz muzičku pranju muzičara Isidora Gajevića, sa kojim članovi Foruma sarađuju još od Podgorica Art Festivala, kada su prvi put nastupali zajedno uz muzičare Dženana Drekovića i Vukašina Kečinu. Članovi Foruma koji su učestvovali su: Jana Radičević, Barbara Delać, Luka Boljević. Nikola Ćorac, Nataša Gudelj, Milena Radević, Jelena Đurović, Marko Stanojkovski, Anđela Matanović, Marija Vesković i Martina Medenica.

2016. godine Forum mladih pisaca okuplja se oko prvog zajedničkog projekta – multimedijalni projekat teatar poezije pod nazivom Glasovi lavirinta u kojem su učestvovali članovi grupe: Đorđije Đukanović, Irina Lakić, Ane Spahić, Nikola Ćorac, Alen Drpljanin, Anđela Matanović, Nataša Gudelj, Luka Boljević, Milena Radević, Barbara Delać, Jelena Đurović, Aleksa Đuričković, Marko Stanojkovski i Jana Radičević. Pored zaposlenih u KIC-u, realizaciju programa su pomogli: glumac Danilo Čelebić, kostimografkinja Vera Šoškić i reditelj Draško Đurović. Projekat je iste godine predstavljen čak tri puta u sali DODEST KIC-a Budo Tomović u Podgorici, na festivalu u Kotoru, na festivalu InArt u Tivtu i na književnoj manifestaciji Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju.